Konfigurator
Gdzie Kupić

lub

Oświadczenie Zarządów LUMEL S.A. w Zielonej Górze oraz MICROSYS, spol. s r.o. w Ostrawie w sprawie nabycia przez LUMEL S.A. 100% udziałów w spółce MICROSYS, spol. s r.o.

W dniu 06.08.2024 LUMEL S.A. nabył 100% udziałów spółki MICROSYS, spol. s r.o., której główny przedmiot działalności stanowi rozwój i sprzedaż oprogramowania PROMOTIC wraz z usługami serwisowymi.

PROMOTIC to nowoczesne narzędzie typu SCADA. Służy do budowy systemów automatyki. Umożliwia wizualizację, raportowanie i archiwizację procesów. Przygotowane raporty mogą zostać opublikowane na stronie WWW, pozwalając na dostęp do informacji przez Internet.

W związku z bogatym doświadczeniem obu firm w segmencie dedykowanych systemów automatyki przemysłowej i planami strategicznymi rozwoju, w ocenie Zarządu LUMEL S.A. nabycie 100% udziałów MICROSYS, spol. s r.o. będzie krokiem, który pozwoli najlepiej wykorzystać nowe możliwości i potencjał rozwoju oraz ekspansji rynkowej obu firmom.

Znana i uznana na europejskim rynku, marka LUMEL – wchodząca w skład Grupy Kapitałowej RISHABH, zapewni organizację i sprzedaż oprogramowania w formie dedykowanych aplikacji, dostarczając w ten sposób najwyższej klasy rozwiązanie (produkty + oprogramowanie)  dotychczasowym klientom i zapewniając rozwój produktowy odbiorcom na całym świecie. Prace nad rozwojem oprogramowania prowadzone będą w zakładzie w Ostrawie w Republice Czeskiej, we współpracy z działem rozwoju LUMEL S.A.

Firma MICROSYS, spol. s r.o. skoncentruje swoje działanie na rozwoju oprogramowania oraz wspólnie z LUMEL S.A. prowadzić będzie działania w zakresie sprzedaży i serwisu oraz w przyszłości budowy marki LUMEL na rynku Republiki Czeskiej.

„Jestem niezmiernie zadowolony z umowy, którą zawarliśmy z firmą MICROSYS, naszym partnerem biznesowym od 2021r. Nowoczesne systemy przemysłowe nie mogą bowiem sprawnie
i efektywnie działać bez odpowiedniego oprogramowania. Jest ono tak samo istotne jak wykorzystywane urządzenia. Dlatego produkty LUMELu i oprogramowanie PROMOTIC będą idealną odpowiedzią na potrzeby rynku w zakresie inteligentnych i przyjaznych rozwiązań do monitoringu i optymalizacji np. mediów, procesów związanych z przetwórstwem żywności, projektów proekologicznych czy systemów telemetrii i sterowania.  A LUMEL wraz z innymi spółkami należącymi do grupy RISHABH ma dostęp do globalnego rynku
w celu sprzedaży i obsługi kompleksowych rozwiązań.
Przejęcie to wpisuje się również w długofalową strategię rozwoju LUMELu i naszej grupy kapitałowej. I choć zdaję sobie sprawę, że czas na świecie dla biznesu i dla nas wszystkich nie jest najłatwiejszy, będziemy nadal podejmować strategiczne decyzje, które mają wpływ na długofalowy rozwój biznesu” - powiedział Dinesh Musalekar - Prezes LUMEL S.A. i LUMEL ALUCAST Sp. z o.o oraz CEO Grupy Kapitałowej RISHABH.

"Nasza firma rozwija system SCADA PROMOTIC od ponad 30 lat. System PROMOTIC stanowi elastyczne rozwiązanie programowe dla szerokiego zakresu aplikacji automatyki przemysłowej. Firma MICROSYS była dotychczas aktywna głównie w Republice Czeskiej i Słowackiej oraz w Polsce. W celu rozszerzenia możliwości sprzedaży na inne regiony świata szukaliśmy silnego partnera, któremu moglibyśmy zaoferować nasze oprogramowanie i który w pełni wykorzysta szerokie możliwości systemu PROMOTIC.Dlatego bardzo się cieszę, że znaleźliśmy wiarygodnego partnera, który pomoże nam rozwijać się w przyszłości. We współpracy z firmą LUMEL S.A. widzimy  wyjątkową okazję do wdrożenia konkretnych rozwiązań SCADA dla klientów końcowych, a jednocześnie do dalszego rozwoju samej platformy systemu SCADA PROMOTIC." - powiedział Zdeněk Malina, Dyrektor Zarządzający MICROSYS, spol. s r.o.

Wspólne oświadczenie zarządów w sprawie nabycia 100% akcji Microsys

______

Od 1953 r. marka LUMEL znana jest na całym świecie z produkcji najwyższej jakości aparatury pomiarowej i odlewów wysokociśnieniowych. Wysoką pozycję na rynku osiągnęła dzięki konsekwentnie prowadzonej polityce rozwoju, kompetencjom pracowników oraz nowoczesnym środkom technik projektowania, produkcji i badań. Dostarcza kompleksowe rozwiązania dla sektora energetyki i automatyki przemysłowej oraz przemysłu: motoryzacyjnego, chemicznego, hutniczego, HVAC, czy spożywczego.  LUMEL S.A. to produkcja urządzeń automatyki przemysłowej przeznaczonej do pomiarów, przetwarzania, regulacji, rejestracji oraz transmisji i wizualizacji procesów przemysłowych, usługi w zakresie projektowania i wykonawstwa systemów automatyki, usługi w zakresie EMS, doradztwo techniczne.

Firma MICROSYS, spol. s r.o. została założona w roku 1991 przez grupę pracowników z długoletnim doświadczeniem w sferze wytwarzania i aplikacji systemów oprogramowania przeznaczonych do monitoringu i sterowania procesów technologicznych.
Zajmuje się wytwarzaniem systemu wizualizacji (SCADA) PROMOTIC oraz realizacją aplikacji w zakresie automatyzacji przemysłowej.

Komunikat wydany przez:
LUMEL S.A., ul. Słubicka 4, Zielona Góra, Polska

oraz:
MICROSYS, spol. s r.o.  Tavičská 845/21  70300 Ostrava 3 - Vítkovice

LUMEL - osoba kontaktowa:
Dinesh Musalekar – Prezes  LUMEL S.A. i   LUMEL ALUCAST Sp. z o.o., CEO Grupy Kapiatałowej RISHABH
tel: +48 68 45 75 410, e-mail: d.musalekar@lumel.com.pl

Edytor: